Avrupa Birliği'nden ALUTEAM'e Proje Desteği
Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (ALUTEAM) “Alüminyum Sanayinin Dijital Dönüşümü için Ortak Araştırma Merkezi” Projesi, Avrupa Birliği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 1 Nisan 2019 tarihinde açılan ve Türkiye’nin 81 ilini kapsayan son proje teklif çağrısının değerlendirme süreci tamamlandı. ALUTEAM, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında açılan çağrı sonucu “Alüminyum Sanayinin Dijital Dönüşümü için Ortak Araştırma Merkezi” konulu projesiyle destek almaya hak kazandı.
ALUTEAM’in “Alüminyum Sanayinin Dijital Dönüşümü için Ortak Araştırma Merkezi / ALUTEAM: A Joint Research Centre for Digital Transformation of the Aluminium Industry” isimli projesi, açılan teklif çağrısına başvuran toplam büyüklüğü 473 milyon avro olan 123 projeden biri oldu. Bu kapsamda ALUTEAM’in projesi, uzun soluklu bir eleme ve yerinde denetim süreçlerinin ardından Araştırma-Geliştirme başlığı altında desteğe hak kazanan 6 proje arasında yer aldı.
Üniversite Sanayi iş birliği kapsamında faaliyetlerini temellendiren ALUTEAM bu projesiyle de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Girişimci Alüminyum Sanayici ve İş Adamları Derneği, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği, Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nı bir araya getirmiş oldu. Alüminyum sektörünün ihtiyaçlarının bizzat sektörde iş yapanlar tarafından dile getirildiği ve akademi ile birlikte çözüm üretildiği toplantılar neticesinde geliştirilen proje ülkemizin rekabet gücünü arttırmada önemli kilometre taşlarından biri olacak şekilde tasarlandı.
“Yaratıcı Endüstriler” ve “Araştırma ve Geliştirme” olmak üzere iki başlıkta açılan çağrılar ile sanayide verimliliğin artırılması, yenilikçi ürün ve fikirlerin ticarileşmesinin desteklenmesi ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak proje başvuruları kabul edildi. ALUTEAM “Araştırma Geliştirme” kategorisinde kabul edilen başvurulardan oldu. Seçilen projeler aracılığıyla başta imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’ler olmak üzere, girişimcilerin ve araştırmacıların teknolojik birikiminin artırılması ile yenilikçi üretim metotları, tasarım ve markalaşma faaliyetlerinin desteklenerek küresel ölçekte başarılı örneklerin ortaya çıkartılması hedefleniyor.
ALUTEAM “Alüminyum Sanayinin Dijital Dönüşümü için Ortak Araştırma Merkezi / ALUTEAM: A Joint Research Centre for Digital Transformation of the Aluminium Industry” Projesiyle toplamda 43,4 Milyon avro bütçe ile Kocaeli, Ankara, İzmir ve İstanbul illerinde yer alan 6 projeden biri oldu.
Sürdürülebilir kalkınmada önemi gün geçtikçe artan ve bireysel kabiliyetlerin imalat sanayi üzerinden ekonomik katma değere dönüşmesini sağlayacak “Yaratıcı Endüstriler” alanında Kütahya, Ankara, İzmir ve İstanbul’da gerçekleştirilecek 5 projeye destek sağlanacak. Toplam bütçeleri 19,2 milyon avro olan projeler; endüstriyel tasarım, oyun ve animasyon teknolojileri, dijitalleşme ve yaratıcılık ekosisteminin oluşturulması ve geliştirilmesi gibi alanları içeriyor.
Ülkemizin rekabet gücüne büyük katkı sağlaması beklenen “Araştırma ve Geliştirme” başlığı kapsamında ise 43,4 milyon avro bütçe ile Kocaeli, Ankara, İzmir ve İstanbul illerinde yer alan 6 proje önerisi desteklenecek. Destek almaya hak kazanan projelerin otomotivden yazılıma, katmanlı imalattan ilaç ve tıbbi cihazlara, KOBİ’lerin dijital dönüşümünden stratejik ürünlerin geliştirilmesine kadar geniş bir yelpazede ülkemizin rekabet gücüne katkı sağlaması bekleniyor.
1 Nisan-19 Haziran 2019 tarihlerinde duyurulan “Yaratıcı Endüstriler” ve “Araştırma-Geliştirme” başlıklı çağrının sonucunda destek almaya hak kazanan projelerin listesi şu şekilde:
A. Yaratıcı Endüstriler
1. İstanbul Sanayi Odası - “IDEA4ISTANBUL (İSTANBUL Endüstriyel Tasarım Ekosistem Ekseni / Industrial Design Ecosystem Axis for ISTANBUL)”
2. Kütahya Belediyesi - “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Üyesi Olarak Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi / Improving Digitilization and Creativity Ecosystem in Kütahya as a member of UNESCO Creative Cities Network”
3. Kadir Has Üniversitesi - “KHAS YEP Kadir Has Üniversitesi Yaratıcı Endüstri Platformu / KHAS YEP Kadir Has University Creative Industries Platform”
4. İzmir Ekonomi Üniversitesi - “Kültürel ve Yaratıcı Endüstrilerin Kurulması (KYE) Girişimci Merkezi ve KYE Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi / Create in İzmir: Project for Establishment of Cultural and Creative Industries (CCIs) Entrepreneurial Hub and Development of a CCIs Ecosystem”
5. Orta Doğu Teknik Üniversitesi - “Yaratıcı Endüstrilerin Ortaya Çıkışı ve Ekonominin Yenilikçi Teknolojilerle Dönüştürülmesi: Oyunlar, Giyilebilir Kumaşlar ve Yeni Nesil Film Yapımı – ECITE / Emergence of Creative Industries and Transformation of Economy through Innovative Technologies: Games, Wearables and New Generation Film-making – ECITE”
B. Araştırma-Geliştirme
6. TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi - “Bağlantılı, Otomatik ve Elektrikli Araç Teknolojileri ve Hizmetleri İnovasyon Merkezi /Connected, Automated and Electric Vehicle Technologies and Services Innovation HUB ( CAEVS-INNOHUB)”
7. Ankara Üniversitesi - “Ankara Yenilikçi Kanser Teranostik Geliştirme Merkezi / Ankara Innovative Cancer Theranostics Development Center (AnkaTheraHub)”
8. Ege Teknopark - “D-TECH4ENT - Girişimciler İçin Derin Teknoloji İnkübatörü / D-TECH4ENT – Deep Technology Incubator for Entrepreneurs”
9. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi - “Alüminyum Sanayinin Dijital Dönüşümü için Ortak Araştırma Merkezi / ALUTEAM: A Joint Research Centre for Digital Transformation of the Aluminium Industry”
10. Orta Doğu Teknik Üniversitesi - “ODTÜ Dijital İnovasyon Merkezi / METU Digital Innovation Center”
11. Sabancı Üniversitesi - “Doğrudan Dijital Üretim Platformu / DiMAP - Direct Digital Manufacturing Platform”