Projemize Birincilik Ödülü

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç ve proje ortağı New Jersey City Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Hasan Al-Jabbouli tarafından Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde (ALUTEAM) geliştirilen “Zeki Yüzey Kusur Tespit Sistemi” projesi İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) düzenlediği "Metalik Fikirler” 3.AR-GE Proje Pazarı etkinliğinde birinci oldu.

"Metalik Fikirler” 3.AR-GE Proje Pazarı Profesyonel kategorisinde yarışan “Zeki Yüzey Kusur Tespit Sistemi” yarışmaya katılan 264 proje arasından ilk aşamayı geçti ve jüri sunumuna hak kazandı. Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleşen jüri sunumlarının ardından 23 Ekim 2014 Perşembe günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda sergilenen 79 proje arasında birincilik ödülüne layık görüldü. Ödül törenine, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yanında çok sayıda birlik başkanı, sanayiciler ve yarışmacılar katıldılar.

Zeki Yüzey Kusur Tespit Sistemi Hakkında

Alüminyum ekstrüzyon ile profil imalatı yapan tesislerde üretim sırasında %30'lara varan miktarlarda ürün yüzeylerinden kaynaklı kayıplar oluşmaktadır. Hataların büyük bir bölümü kalıp kaynaklı olmakla birlikte, billet ve işçi kaynaklı da olabilmektedir. Bu hatalar çeşitli ölçütlere göre değerlendirilmiş, iki ayrı işletmede, üç ayrı ekstrüzyon presinin geriye dönük üçer yıllık hata kayıtlarına göre 21 çeşit hata tespit edilmiştir. Bu hatalar Görsel, Termal ve Belirsiz olmak üzere üç grupta sınıflandırılmıştır. Hataların görsel olarak tespit edilebilir olanları gruplandırılarak 12 çeşit hata toplam kusur oranında %60'lara varan kayıplara sebep olması nedeni ile bu çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Bu kayıpların engellenebilmesi için tesislerde tam otomatik, bütün üretimi takip edebilen ve çeşitli hata türlerini birbirinden ayırt edebilen bir kalite kontrol sistemine ihtiyaç vardır. Bu projede sistemin geliştirilmesi ve nihai bir kalite kontrol sistemi olarak Alüminyum ekstrüzyon ve hadde tesislerinde kullanılması amaçlanmaktadır.