IDEF 2019’da İş Birliği Anlaşmaları İmzalandı

1 Mayıs 2019

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul), savunma ve havacılık alanında Türkiye’de üretilmeyen alt sistemlerin Türk firmaları tarafından ortaklaşa üretilmesine imkân sunan, Türkiye’nin milli imkânlarla güçlü bir ekonomiye sahip olmasını sağlayacak projeleri “14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı”nda (IDEF 2019) açıkladı. Projelerden biri FSMVÜ Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi ve ortakları tarafından yürütülüyor.

TÜBİTAK SAYEM  desteği almasına karar verilen projelerin imza töreni, IDEF 2019’daki SAHA İstanbul standında gerçekleştirildi. SAHA İstanbul üyesi firmalar ve üniversite iş birlikleri ile geliştirilen Türkiye’nin milli savunma sanayine büyük katkı sağlayacak 6 protokol anlaşmasının yapıldığı imza töreni, SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş tarafından yönetildi.

Törende; “Lazer Silah Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi”, “HÜRKUŞ Uçağı İçin İklimlendirme Alt Sistem Tedarik Projesi”, “Enavısıon Metal Eklemeli İmalat Makinesinin Endüstriyel Özelliklerinin İyileştirilmesi ve Global Seviyeye Çıkarılması”, “İnsansız Deniz Araçlarının Otonom Çalışabilmesi İçin Ölçüm, Test ve Seyrüsefer Amaçlı Kontrol Birimi Geliştirme Yol Haritası”, “Uydu Haberleşme Sistemleri”, “Yüksek Sıcaklıklarda Yüksek Performans Gösteren Nano Partikül Takviyeli Kompozit Malzeme Üretimi” isimli 6 proje imzaya sunuldu.

Törene savunma ve havacılık alanının önemli isimleri katıldı

SAHA İSTANBUL standında gerçekleştirilen imza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede ve Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, TAI Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Borat, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, ERMAKSAN Genel Müdürü Ahmet Özkayan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı ve Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Aslan, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, ALUTEAM Müdürü Dr. Ebubekir Koç ile projelerde yer alan firmaların ve üniversitelerin temsilcileri katıldı.

ALUTEAM 6 projeden birini yürütüyor

TÜBİTAK SAYEM desteği alan 6 projeden biri olan “Enavısıon Metal Eklemeli İmalat Makinesinin Endüstriyel Özelliklerinin İyileştirilmesi ve Global Seviyeye Çıkarılması” isimli proje, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ALUTEAM, ERMAKSAN, Mayıs Tasarım ve TOYOTETSU’nun iş birliğinde yürütülüyor. Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın proje anlaşmasını imzaladığı törenin ardından Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek ve ALUTEAM Müdürü Dr. Ebubekir Koç ile stant ziyaretlerinde bulunularak sektör temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Uluslararası iş birliği protokolleri de imzalandı

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, imzalanan proje anlaşmalarıyla kurumların büyük bir misyon yüklendiğine dikkati çekerek, “Burada imzaladığımız projelerle, dışarıdan almak mecburiyetinde olduğumuz alt sistemleri, milli imkânlarla ve firmaların ihtiyaçlarıyla birleştirerek üretmeye çalışıyoruz.” dedi.

SAHA İstanbul standında gerçekleştirilen törende lansmanı yapılan 6 projenin yanı sıra uluslararası iş birliği protokolleri de imzalandı. SAHA İstanbul üyesi olan iki firma; ElectraIC ve Key ASIC, tasarım çözümleri ve pazarlama çalışmalarında küresel pazarda birlikte hareket etmek üzere ortaklık anlaşmasına imza attı.

TTAF Savunma San ve Tic. A.Ş, Çek Cumhuriyeti’nde fiber optik teknolojiler alanında uzman Optokon Firması ile expanded beam fiber optik konnektörler ve kara araçlarında kullanılan haberleşme kutularının Türkiye’de ortak üretimi konusunda iş birliği anlaşması imzalandı.

IDEF 2019

“14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı” (IDEF 2019), Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda, TÜYAP organizatörlüğünde 30 Nisan-3 Mayıs 2019 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Savunma ve havacılık sanayisinin iyileştirilmesine katkı sağlayacak gelişmelerin takip edildiği fuar çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.