ALUTEAM’e TÜBİTAK 3501 Kariyer Projesi Desteği
Merkezimizin yürütücüsü olduğu “Hesaplamalı Malzeme Mühendisliği ile Otomotiv, Havacılık ve Savunma Sanayisi için Al-Si-Mg/Cu-M Alaşımının Geliştirilmesi, Üretimi ve Karakterizasyonu” başlıklı TÜBİTAK-3501 Kariyer projesi desteklenmeye hak kazandı. Genç araştırmacıları desteklemek amacıyla sunulan program ile araştırmacıların yeni teknolojiler geliştirmesine, bilimsel bilgi üretmesine ve ülkemizin bilimsel kapasitesinin artırmasına katkı sağlanıyor.
Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM) araştırmacılarından Doç. Dr. Gökhan ÖZER’in yürütücülüğünü yaptığı “Hesaplamalı Malzeme Mühendisliği ile Otomotiv, Havacılık ve Savunma Sanayisi için Al-Si-Mg/Cu-M Alaşımının Geliştirilmesi, Üretimi ve Karakterizasyonu” başlıklı TÜBİTAK-3501 Kariyer projesi kapsamında yürütülecek çalışmalar ile alanında uzman ekipler bir araya gelecek.
Projede, Dr. Ebubekir KOÇ (FSMVÜ ALUTEAM) ve Doç. Dr. Sezgin CENGİZ (Gebze Teknik Üniversitesi-Savunma Enstitüsü) araştırmacı, Doç. Dr. Derya DIŞPINAR (FOSECO-Hollanda) ve Prof. Dr. Kerem Altuğ GÜLER (Yıldız Teknik Üniversitesi-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği) danışman, Yağız AKYILDIZ (ALPOMET-Kobi) ise hizmet sağlayıcı olarak yer alıyor.
Hesaplamalı Malzeme Mühendisliği ile Otomotiv, Havacılık ve Savunma Sanayisi için Al-Si-Mg/Cu-M Alaşımının Geliştirilmesi, Üretimi ve Karakterizasyonu Projesi ile geleneksel ve ileri üretim teknolojilerinde (döküm ve eklemeli imalat vb.) sıkça kullanılmakta olan Al10SiMg/Cu alaşımlarına alternatif ve aday alaşım geliştirilmesi hedefleniyor.
Projenin alaşım geliştirme çalışmaları hesaplamalı malzeme mühendisliği teknolojilerinden Thermo-Calc yazılımı kullanılarak gerçekleştirilecek. Al-Si-Mg/Cu-X alaşımının kimyasal kompozisyon oranlarına göre sıcaklık ve süreye bağlı olarak malzeme özellikleri simüle edilecek. Optimum kimyasal kompozisyon oranı belirlenen alaşımın indüksiyon ergitme sistemi kullanılarak metal kalıba döküm yöntemi ile üretimi gerçekleştirilecek. Üretilen alaşımın kimyasal kompozisyon oranı, kristal yapısı, mikroyapısı ve mekanik özellikleri karakterize edilecek. Kritik dönüşüm sıcaklıkları hesaplamalı malzeme mühendisliği ile belirlenen alaşımın ısıl işlem prosesi (çözeltiye alma, su verme ve yaşlandırma) simüle edilerek deneysel çalışmaları yapılacak ve ısıl işlem sonrasında elde edilen kristal yapı, mikroyapı ve mekanik özellikleri mevcut katkısız alaşım ile karşılaştırılacak. Yapılacak tüm çalışmalar ile elde edilecek sonuçlar doğrultusunda hem Türkçe literatüre hem de ticari pazara önemli bir katkı sağlanmış olacak.
Projenin yazım ve uygulama süreçlerinde emeği geçen tüm ekipleri tebrik ediyoruz.