TÜBİTAK/SAYEM/3219504/2
Polimer Tozu Üretim Teknolojisinin ve Tozlarının Geliştirilmesi, Ermaksan Tarafından Geliştirilecek SLS Makinesi Ve ALUTEAM'de Bulunan Eos Formiga Üzerinde Proses Parametrelerine Göre Toz Üretim Metodolojisinin Optimizasyonu isimli proje ALUTEAM-ERMAKSAN-SOCAR ortaklığı ile yürütülmektedir. Proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, kısa adıyla TÜBİTAK’ın Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) kapsamında açmış olduğu çağrı sonucu olumlu değerlendirilerek destek almaya başlamıştır.
TÜBİTAK tarafından desteklenen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) yürütücülüğü ve Ermaksan ile Socar ortaklığında yürütülen “Polimer Tozu Üretim Teknolojisinin ve Tozlarının Geliştirilmesi, ERMAKSAN Tarafından Geliştirilecek SLS Makinesi ve ALUTEAM’de Bulunan Eklemeli Imalat Cihazı Üzerinde Proses Parametrelerine Göre Toz Üretim Metodolojisinin Optimizasyonu Projesi” ile polimer esaslı hammaddelerin üretimi ve bu malzemelerin eklemeli imalata uygun üretim parametrelerinin tespiti ile kullanımına yönelik cihazın yerli olarak geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Proje Kısa Özeti:
TÜBİTAK TEYDEP kapsamında açılan Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) Çağrısı’na başvurusu yapılan ve pek çok alt projeden oluşan ana proje ERMAKSAN tarafından yürütülmekte olup ana proje ismi: Eklemeli imalata yönelik yerli ve özgün tasarım, malzeme, üretim ve tezgâh teknolojilerinin geliştirilmesi’dir. Söz konusu ana proje içerisinde pek çok sanayi kuruluşu ve üniversite ortaklarını bulundurmakla birlikte bu kapsamda alt projelerden biri olan ÜP 2 (Ürünleştirme Projesi 2) FSMVÜ-ALUTEAM tarafından yürütülmektedir ve proje ismi: Polimer tozu üretim teknolojisinin ve tozlarının geliştirilmesi, ERMAKSAN tarafından geliştirilecek SLS makinesi ve ALUTEAM’de bulunan eklemeli imalat cihazı üzerinde proses parametrelerine göre toz üretim metodolojisinin optimizasyonu’dur.
Söz konusu proje kapsamında iş birliğinde bulunan FSMVÜ-ALUTEAM, ERMAKSAN ve SOCAR AR-GE ile polimer esaslı hammaddelerin üretimi ve bu malzemelerin eklemeli imalata uygun üretim parametrelerinin tespiti ile kullanımına yönelik cihazın yerli olarak geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda projenin ana faaliyetleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- SLS eklemeli imalat sisteminde kullanılmak üzere polimer toz malzeme üretimi,
- Eklemeli imalat ile polimer esaslı malzemelerin üretimine uygun cihaz geliştirilmesi,
- Geliştirilen hammadde ve eklemeli imalat cihazının validasyon ve optimizasyonlarının yapılarak pilot üretimlerin gerçekleştirilmesi.
36 ay sürmesi planlanan proje Mart 2022'de başlamıştır. 750.000 TL bütçeli bu projenin Şubat 2025'de sona ermesi planlanmaktadır.